You are here: Home » Gulvafhøvling – Afhøvling af trægulve er den ultimative løsning

Gulvafhøvling – Afhøvling af trægulve er den ultimative løsning

Gulvafhøvling og afhøvling af trægulve er et godt alternativ til gulvafslibning. Modsat afslibning gør en gulvafhøvling virkelig i dybden af træet og skaber en helt plan overflade. Det kan være en fordel såfremt træet bølger og buer som følge af fugt og temperaturforskelle. Et trægulve som har stået i et uopvarmet lokale i mange år kan rejse sig eller skabet en såkaldt ‘vaskebræt effekt’, og er her den eneste løsning af gå dybt i træet.

Gulvafhøvling  til grimme og dårlige trægulve

gulvafhøvling og afhøvling af trægulve. Plankegulve eller andre bløde træsorter kan afhøvles med et rigtig godt resultat.Det er helt klart en rigtig god løsning af afhøvle trægulve såfremt de er i en dårlig stand. Her tænkes ikke især på overfladen af gulvet og ikke tykkelsen, idet gulvet’s tykkelse naturligvis skal være til stede for en gulvafhøvling igangsættes. En normal afhøvling fjerner flere millimeter af træet, hvorfor der skal være træ nok at afhøvle af. Afstanden ned til fer og not må ikke være så lille at trægulvet begynder at flække og gulvets bæreevne forringes.

Hvad er en gulvafhøvling?

En ultimativ proces der fjerner et godt stykke af gulvoverfladen. Her benyttes en stor Gulvhøvl, hvilket er en motoriseret gulvmaskine som omdanner gulvoverfalden til høvlspåner. Funktionen er i princippet den samme som høvlen vi alle kender fra sløjdtimerne med en skarp klinge (kniv), der skræller overfladen af træet. De er blot i stor størrelse med en gulvhøvl som er mere eller mindre ustyrlig, – det kræver i hvert tilfælde uddannelse, rutine og ekspertise at kunne styre en sådan tingest. Ja, det kræver også akkuratesse, gulvteknisk- og træteknisk viden, samt evnen til at følge trægulvets forløb. Med andre ord er det en opgave for virkelig specialister der har en gulvhøvl som sit kæreste eje.

Gulvafhøvling må udføres af en gulvmand med viden samt erfaring med håndteringen af den store og kraftige gulvhøvl. 

Afhøvling af træ og trægulve

En afhøvling benyttes når trægulvets overflade ikke kan afslibes med en normal gulvafslibning. Når der på gulvets overflade er fremmede elementer som maling, lim, tæpperester og andet. Og selvom gulvoverfladen er besværlig kan en manuel overflade skrabning eller ‘nulstilling’ være nødvendigt. En gulvafhøvling benyttes i følgende tilfælde:

  • Fernis
  • Maling
  • Skibslak
  • Limrester
  • Tæpperester
  • Skævheder
  • Niveauforskelle

og en række andre. Gulvafhøvlingerne giver mulighed for at få et absolut plant plankegulve som efterfølgende kan overfladebehandles.

NOTE: I tilfælde hvor en gulvafhøvling er sidste udvej for et gammelt og grimt trægulv, er den eneste løsning en gulvsanering. 

Gulvafhøvling efterfølges af en gulvafslibning

Når et trægulv har fået den helt store tur med gulvhøvlen vil det fremstå meget ru og flosset. Derfor er det nødvendigt med en finslibning så træet bliver helt perfekt. Der foretages normalt en såkaldt ‘fuldslibning’ hvor gulvet afslibes på normal vis med 4 – 5 afslibninger med forskellige ‘kornet’ sandpapir. Hvordan gulvet skal behandles før og efter en gulvafhøvling kommer an på gulvets beskaffenhed samt kundens ønsker til overfladebehandling. Udseendet og slidstyrken er de 2 parametre som er mest afgørende for vore kunder, og herefter skræddersyes den helt rigtige løsning med olie, lak, lud eller måske sæbebehandling.

1 Comment

  1. Pingback: Bruno Jakobsen

Comments are closed.